Le shiatsu est une thérapie d’origine japonaise qui active le processus naturel de guérison

STRESS

Stress is het gif van alledag dat ons de hele dag meedogenloos achtervolgt. Stress is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen. Het is een reactie van het lichaam op de situaties van het leven. In medische termen zouden we zeggen dat het orthosympatische systeem het overneemt van het parasympatische systeem, ons lichaam gaat dan cortisol (stresshormoon) overproduceren, met als gevolg gewichtstoename of slaapproblemen of hart- en vaatziekten of chronische pijn... Het is de eerste oorzaak van ziekteverzuim.

Bovendien verhogen de eisen, de eisen en de algemene sfeer op onze werkplek deze stress alleen maar. Vooral vrouwen staan meer onder druk. En we weten allemaal dat dit veel schade kan aanrichten, dus het is belangrijk dat we het geen kans geven. Omdat de lange termijn effecten desastreus kunnen zijn.

onbehandelde of chronische stress die kan leiden tot depressie, overspannenheid of burn-out
quand le stress est parti

Onderschat stress niet, want het zal jou niet onderschatten, de dag dat je het begrijpt, zal het te laat zijn.

We slapen slecht of minder goed, en onze levenskwaliteit lijdt eronder. Bovendien is het belangrijk te weten dat stress vaak tot gewichtstoename leidt. Het zal de maag aantasten en om die te kalmeren, gaan we snoepen en het zal zeer moeilijk zijn om weerstand te bieden.

Om in medische termen te spreken: in geval van nood geeft de hypofyse de bijnieren (net boven de nieren) de opdracht cortisol te produceren. Tot zover normaal en zelfs nuttig. Maar het probleem is dat met het leven dat wij leiden (werk, gezin, verkeer...) het getriggerd wordt voor een ja of een nee. En dan komt stress, vermoeidheid, burn-out, depressie ... het is een eindeloze spiraal.

Pas op voor slecht "behandelde" of chronische stress die kan leiden tot depressie, overspannenheid of burn-out.

Ik kan je helpen om de echte oorsprong van je stress te begrijpen. Maar het belangrijkste voor mij zal zijn om je los te koppelen van deze stress, om je in staat te stellen het los te laten.

Voor de zwangere vrouw is het ingewikkelder omdat zij deze stress op haar kind zal overbrengen. Ontspanning en relaxatie zijn dus belangrijk.

Stress kan spierspanning, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, hoofdpijn, melancholie, angst, bezorgdheid, moeilijkheden bij het nemen van belangrijke beslissingen, emotionele blokkades, verminderd libido, impotentie, uitputting, gebrek aan zelfvertrouwen, enz. veroorzaken.

Pas op voor "workaholics", die niet zonder stress kunnen leven, maar pas op, want de dag dat zij vallen, is het een ramp.

Onderschat stress niet, want het zal jou niet onderschatten, de dag dat je het begrijpt, zal het te laat zijn.

Wat kan een shiatsu massage voor je doen bij stress?

Shiatsu heeft een ontspannende, maar bovenal therapeutische aanpak. Daarom begin ik er altijd mee. Daarna ga ik verder met een zeer zachte massage, die het ontspannende effect vertienvoudigt en u in staat stelt ten volle van het moment te genieten.

Ik zal eerst druk uitoefenen met mijn duimen of handpalmen op specifieke punten. Deze druk zal erop gericht zijn deze spanningen weg te nemen

Ik begin met de hartmeridiaan (de Chinezen noemen het de Keizer), want als het hart onrustig is, kunnen we ons niet echt ontspannen.

Als er communicatieproblemen in je leven zijn (of het nu in je beroeps- of gezinsleven is) dan zullen we werken op de meridianen van het element Metaal.

Als je daarentegen boos bent en je kunt het niet van je afzetten (ik heb vaak gemerkt dat we boos zijn op onszelf, omdat we dit of dat niet durfden te zeggen, of in bepaalde dingen niet geslaagd zijn, of als we gefrustreerd zijn door een situatie die niet evolueert...). Sport en natuur zijn 2 uitstekende manieren om het te evacueren, maar soms is dat niet genoeg, dus gaan we met de handpalmen drukken langs de meridianen van de lever en de galblaas (hout element in de Chinese geneeskunde).

Er zijn 2 meridianen die in dit geval essentieel zijn, de blaasmeridiaan die de kleppen zal openen en de evacuatie van deze overloop mogelijk zal maken. En de dunne darm meridiaan, omdat die, als bij toeval, in het gebied tussen de twee schouderbladen ligt, waar de nerveuze spanningen zich bevinden. Maar deze laatste twee zullen behandeld worden tijdens de massage, wat veel aangenamer zal zijn.

U zult merken dat als u uw bovenrug gespannen, hard en pijnlijk voelt, de kans groot is dat dit door stress komt.

Dan schakel ik over op een zeer zachte massagemodus, om het lichaam in staat te stellen zich te ontspannen, los te laten, te ontkoppelen, totaal te ontspannen. Mijn handen zullen veel op de rug werken, vooral de nek, schouders en schouderbladen. Ik zal de spanningen op dit niveau oplossen.

Het effect dat je op dat moment voelt is zo goed dat je niet wilt dat het ophoudt (je vliegt tussen twee werelden, je vergeet al je zorgen, het is echt een moment van respijt).

Aan het einde van de sessie verbind ik de achterkant van je schedel met je heiligbeen (het hartvormige bot onder aan je ruggengraat). Dit zal de neuronen 'ontladen'.

Als de sessie voorbij is, zult u zich lichter voelen, meer "zen", in vrede, met die pijnen eindelijk weg.

Mijn patiënten vragen me vaak "maar waarom ben ik niet eerder gekomen?", ik antwoord gewoon met een glimlach.