Le shiatsu est une thérapie d’origine japonaise qui active le processus naturel de guérison

OM HET ONGEMAK VAN DE MENOPAUZE TE KALMEREN

Menopauze komt uit het oud-Grieks en betekent het einde van de menstruatie of het einde van de voortplantingsfunctie van een vrouw.

De premenopauzetreedt, op enkele uitzonderingen na, op aan het eind van de veertigste en het begin van de vijftigste levensjaar. Het is een emotionele en fysieke beproeving die helaas een "verplichte" passage is voor vrouwen.

Tegen het begin van haar vijftigste produceert een vrouw een kleinere hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ze ovuleert niet meer met dezelfde snelheid. De menstruatie wordt geleidelijk aan steeds onregelmatiger, langer of korter, lichter of zwaarder. Dit zal een hormonale onevenwichtigheid veroorzaken. Dit veroorzaakt spanning, opvliegers, tijdelijk overmatig zweten, rillingen, roodheid van de huid, huidirritaties, nachtelijk zweten, vermoeidheid, een daling van het libido...

In Azië noemen ze het de tweede lente, omdat met shiatsu het vuur van de menopauze kan worden gekalmeerd.

Hier zijn wat punten die ik ontleend heb aan de Chinese geneeskunde en acupunctuur. Ze zullen je helpen het premenopauzale vuur te verlichten. Met Shiatsu zal ik proberen de stroom door het endocriene systeem in balans te brengen.

Oefen druk uit op elk van deze punten gedurende 1 tot 3 minutens.

bouffée de chaleur chez la femme

ENKELE ZEER NUTTIGE SHIATSU PUNTEN

* VB 20 ook "windvijver" genoemd, gelegen onder de achterhoofdsknobbel, maar halverwege lateraal, tussen de twee verbindingsspieren. VB20 of galblaas 20 wordt vaak gebruikt voor opvliegers. Maar ook voor de behandeling van hoofdpijn, duizeligheid, stress, prikkelbaarheid, verstopte neus, nekpijn en stijfheid...

* F0 3 ook wel "opperste aanval" genoemd, zal helpen om de geest te kalmeren. Het bevindt zich voor het verbindingspunt tussen de grote teen en de tweede teen. FO3 of Lever 3 is een van de meest functionele shiatsu punten voor de menopauze die helpt bij stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, hoofdpijn en ook duizeligheid.

VB 20

* GI 11 wordt ook wel de "vijver van de bocht" genoemd, wanneer de arm een hoek van 90° vormt. Het bevindt zich aan het uiteinde van de buitenplooi van de elleboog, op de grens van het gewricht. GI 11 of dikke darm 11 is een van de essentiële acupunctuurpunten van het lichaam dat wordt gebruikt voor een breed scala van gezondheidsproblemen. Zorgen zoals menopauze, nachtelijk zweten, hoge koorts, keelpijn, hoofdpijn, menstruatieproblemen...

* CO 6 ook wel "ophoping van yin" genoemd, gelegen bij de pols, aan de auriculaire zijde, één vinger onder de polsplooi. CO 6 of Hart 6 is een ander belangrijk punt voor de menopauze. Het zal angst, prikkelbaarheid en nachtelijk zweten verlichten. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van pijn op de borst, emotionele stoornissen, paniekaanvallen en neusbloedingen.

* RE 3 ook wel "opperste dal of groot ravijn" genoemd, gelegen aan de binnenzijde van de enkel, tussen de malleolus en de achillespees. RE3 of Nier 3 is een van de belangrijke punten om deze late cyclus te verlichten, om nog maar te zwijgen van stemmingswisselingen en depressie.

* R/P 6 ook bekend als de "3 Yin Kruising", gelegen 3 vingers boven de mediale malleolus, tegen het scheenbeen. R/P6 op Milt/Pancreas 6 is een uiterst interessant punt voor de menopauze. Vooral in verband met vrouwelijke regulatie. Het is ook heilzaam voor de behandeling van miltaandoeningen, menstruatieproblemen...

* EST 36 ook "3 maten of 3 mijlen" genoemd, gelegen 3 vingers onder het buitenste deel van de knieschijf, één vinger van de rand van het scheenbeen. Dit punt verhoogt de KI. Als het bloed een tekort heeft, zal het helpen om het te herstellen. Er wordt gezegd dat het Japanse leger dit punt gebruikte om 3 mijl verder te reizen dan gepland.

* RM 6 ook wel "Zee van Ki" genoemd, gelegen 2 vingers onder de navel. Ren Mai 6 of RM 6 is een stimulerend punt, vooral voor vrouwen. Het is nuttig voor het verlichten van menstruatieproblemen...

* RM 17 ook "thoraxcentrum" genoemd, gelegen in het midden van het borstbeen. Ren Mai 17 of RM 17 is een belangrijk punt voor het verlichten van angst, hormonale verstoringen en borstproblemen.

point shiatsu pour calmer la menopause