Le shiatsu est une thérapie d’origine japonaise qui active le processus naturel de guérison

Shiatsu

Bruxelles Hal Buizingen

De term "shiatsu", die het ideogram " «指圧" heeft, betekent letterlijk "vingerdruk". On va stimuler des points précis d’acupuncture qui sont issu de la medecine chinoise. Bij Shiatsu is de duim de meest gebruikte vinger, maar de handpalm (teisho), de elleboog (empi of hiji), de knie (histui), de voetzool (koshi) worden ook gebruikt... Hoewel shiatsu gebruik maakt van de meridiaankaart van de Chinese acupunctuur, is het een therapeutische techniek van Japanse oorsprong, waarbij geen naalden worden gebruikt, maar alleen de lichaamsdelen.

Shiatsu is een massagetherapie uit Japan, die gebruik maakt van aanraking om evenwicht te brengen in het lichaam en de natuurlijke krachten van zelfgenezing te activeren. Geïnspireerd door de Chinese geneeskunde, is het gericht op de reharmonisatie van de KI (vitale energie), die ofwel ontbreekt (Kyo) of overmatig is (Jistsu). Wij zullen de oorzaak zoeken om het gevolg te genezen.

De theorie van Shiatsu is gebaseerd op de 2 energie polen, Yin en Yang, die zoals iedereen weet zowel complementair als tegengesteld zijn. Maar ook het concept van de 5 elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water), de 12 traditionele meridianen waaraan we de 8 prachtige vaten kunnen toevoegen.

Sensei Namikoshi stond aan de wieg van shiatsu zoals wij het nu kennen. Hij realiseerde zich dat door met zijn duimen druk uit te oefenen op zijn moeder, hij in staat was haar van haar pijn te verlossen, haar te ontspannen en haar te revitaliseren. Veertig jaar later erkende het Japanse Ministerie van Volksgezondheid shiatsu als een volwaardig geneesmiddel. Enkele jaren later besloot Sensei Masunaga (een leerling van Namikoshi en auteur van verschillende naslagwerken), de principes van de Chinese geneeskunde toe te voegen aan de traditionele shiatsu. Dit maakte het een veel completer medicijn.

In 1997 erkende het Europees Parlement shiatsu als een van de 8 methoden van "niet-conventionele geneeswijzen die de moeite waard zijn". In België erkent de minister van de middenstand het als zodanig.

mannequin shiatsu

De voordelen van Shiatsu

* Het zal helpen om de stress te verminderen die we elke dag krijgen.

* Het optimaliseert het vermogen om te regenereren.

* Shiatsu verlicht spier- en gewrichtspijnen in het hele lichaam.

* Het helpt tegen depressie, vooral tegen een "burn-out".

* Het elimineert spanning (fysiek of psychologisch) en stijfheid.

* Shiatsu geeft je meer vitaliteit (je staat op met verlangen).

* Het kalmeert de emoties (vooral wanneer ze overvloeien).

* Het bevordert de soepelheid van de spieren, wat zeer interessant is voor sporters).

* Het harmoniseert lichaam en geest (een gezonde geest in een gezond lichaam).

* Het bevordert de concentratie (erg handig tijdens examens).

* Shiatsu bevordert ontspanning (wat in de 21e eeuw geen luxe is).

* Het helpt constipatie te voorkomen.

* Shiatsu helpt om een beter zelfbeeld te krijgen en daardoor zelfvertrouwen te winnen.

* Het revitaliseert onze zintuigen. (Het zal ons helpen ons beter te oriënteren in het leven).

* Het versterkt het vermogen tot herstel (in moeilijke periodes is het essentieel).

* Shiatsu verwijdert vermoeidheid(slechte vermoeidheid, die tot stress leidt).

* Shiatsu helpt om slapeloosheid te verminderen en dus beter te slapen.

* Shiatsu verhoogt de weerstand van het immuunsysteem en stelt u in staat droog de winter door te komen.

* Shiatsu vermindert nervositeit en angst, die vaak slechte raadgevers zijn.

* Het kalmeert angsten en ongerustheid. Het zal je beter laten ademen.

* Shiatsu laat u een groot innerlijk welzijn voelen en maakt u serener.

* Het heft fysieke of emotionele blokkades op en stelt je in staat om verder te gaan.

* Het verbetert de bloed en lymfatische circulatie.

* Shiatsu verlicht pijn (vooral die in verband met een slechte houding tijdens het werk, rug, schouder, nek). Wat vandaag een puur geluk is.

* Het zorgt voor een moment van grote ontspanning en laat je alles even vergeten.

* Het ontspant en verstevigt de spieren in de diepte, waardoor het efficiënter wordt.

* Shiatsu helpt om het lichaam te revitaliseren en nieuwe energie te geven.

* Het bevordert creativiteit en intellectueel vermogen, wat vandaag de dag erg nuttig is.

* Het helpt om neuronale hyperactiviteit te ontspannen en daardoor minder te denken.

* Het zorgt voor een betere circulatie van energie.

* Shiatsu helpt om pijnlijke periodes te kalmeren. Wat voor sommige vrouwen een beetje geluk zou zijn.

Een Shiatsu sessie

Afhankelijk van de reden van uw bezoek, zullen de shiatsu technieken verschillend zijn. We kunnen beginnen met fascia werk, dan verder gaan met druk langs de meridianen, en eindigen met een protocol specifiek voor de reden van uw bezoek met verschillende tsubos...

Traditionele shiatsu wordt beoefend op een futon op de vloer, maar tegenwoordig hebben velen van ons gekozen voor de massagetafel. Er zijn voordelen aan beide, maar de belangrijkste reden heeft vaak te maken met de posities die in de loop van de tijd onaangenaam zijn geworden (of door de lichaamsbouw) voor de "gever".

Tijdens een shiatsu-sessie kan het zijn dat we op uw buik moeten werken (ik kan u geruststellen, we doen dit slechts zeer zelden en met uw toestemming). Het is een gebied van groot belang, want het is het centrum van emoties, het reservoir van energieën, de vitale kracht (de Chinezen noemen het TANDIAN of oceaan van energieën).

De buik speelt een essentiële rol in onze dagelijkse gezondheid. Helaas wordt het vaak genegeerd door therapeuten. Het is waar dat het in het begin niet de meest aangename massage is, maar het is zo effectief. Deze "HARA" massage is een subtiele mix van zachte en diepe aanrakingen. We zullen proberen alle vormen van spanning te elimineren die zich in de loop der tijd op deze buik hebben opgebouwd.

fresque horizontale

Dit is een krachtige genezende massage, de Japanners noemen het "AMPUKU", omdat we direct werken op het orgaan dat verantwoordelijk is voor onze kwalen (bijvoorbeeld voor een persoon met constipatie, werken we op de dikke darm (dikke darm) om deze vrij te maken).

Na deze korte massage, vragen wij u zich om te draaien om aan het achterste deel te werken. We beginnen bij het achterhoofd (de achterkant van de schedel) waar veel spanning zit (vooral bij mensen die achter een computer werken). Probeer dit gebied zelf eens te masseren, er is een kans van 80% dat het gespannen of pijnlijk is.

Ga dan naar beneden naar de nek, schouders en het gebied tussen de twee schouderbladen. Want het is hier dat we veel spanning zullen vinden die verband houdt met stress.

De blaasmeridiaan is de belangrijkste meridiaan aan de achterkant van ons lichaam, hij loopt twee keer langs de ruggengraat. Het bevat alle "YU" punten (punten die in directe verbinding staan met alle organen, zij maken het mogelijk de energie te verspreiden). Het is ook degene die het mogelijk maakt om alle toxines uit het lichaam te elimineren. Het is verbonden met onze angsten, met loslaten en met depressie. Het zal ze niet elimineren, maar het zal je helpen er beter mee om te gaan.

Ik vergelijk de blaasmeridiaan vaak met de lange afvoer in mijn badkuip. Na verloop van tijd, met haren en zo, raakt het verstopt. En als therapeut, zal ik ervoor zorgen dat het water continu stroomt, ik moet die badkuip vol emoties of frustraties die in je zitten legen.

signement de nez

Het stoppen van een bloedneus

In dit korte artikel geef ik je een shiatsu techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde, die heel eenvoudig uit te voeren is

We hebben niet altijd een zakdoek of een stuk katoen of een zak ijs bij ons.

Dit Shiatsu punt kan je overal en altijd helpen. Het is een drukpunt dat zal helpen om de neus te stollen.

Shiatsu gebruiken om menopauzale opvliegers te kalmeren

Voordat ik het in dit artikel heb over de Oosterse en Westerse kijk op de menopauze. Hier vindt u enkele Shiatsu punten die u zullen helpen om die opvliegers te kalmeren.

Dit zal ze niet tegenhouden, maar het zal je wel in staat stellen beter met ze te leven. De stemmingswisselingen zullen minder sterk zijn (uw entourage zal de eerste zijn die hiervan profiteert), de lakens zullen minder nat zijn van het nachtelijk zweten...

Deze punten moeten niet de hele dag door worden gedaan, maar alleen wanneer u de behoefte voelt. Dit kan 10 tot 20 minuten duren, afhankelijk van hoe u zich op dat moment voelt.

Kalmeren van hoofdpijn - Hoofdpijn - Migraine met Shiatsu

Ook hier vinden we enkele punten uit de Shiatsu waarmee je jezelf kunt ontlasten, om deze migraine te kalmeren.

Het gebeurde me wel eens dat ik erge hoofdpijn had, en ik had geen pijnstiller of aspirine bij me. Het enige wat mij kon helpen was druk uit te oefenen met mijn vingers op specifieke punten van het lichaam, die gemakkelijk te vinden waren.

U zult ook zien dat afhankelijk van het type hoofdpijn (frontaal, occiput, pariëtaal), de punten verschillen.

Er is ook een shiatsu punt dat soms het begin van hoofdpijn kan voorkomen. Door te palperen, als het erg vlezig of erg samengetrokken is, kunt u het zachtjes masseren en zo dit pijnlijke moment vermijden.

Voetreflexologie

Het is veel meer dan een voetmassage. Het verlicht spanning, zware benen en nog veel meer. Veel gevraagd door grote denkers, omdat het hen in staat stelt zich los te koppelen. Wandelaars vragen er ook regelmatig om.

Deze "voetmassage" wordt aanbevolen in het midden van andere massages. Als je regelmatig bij mij thuis komt, raad ik je aan om het 1 op de 6 keer te vragen. Het is een andere manier van werken die veel brengt, het is een aanvulling op de andere massages.

Deze duizend jaar oude discipline is van Chinese oorsprong, maar er zijn sporen van terug te vinden op een medische fresco in Egypte uit 2300 v.Chr.

Prijs: 80 € Duur: 1 uur

réflexologie plantaire
la femme et le stress

Stress

Stress, dit gif dat ons leven "verrot". Het is overal, op elk moment van de dag en onmogelijk om er van af te komen, het blijft naar ons terugkomen alsof we het aantrekken. Ja, op een bepaalde manier zijn we stress magneten. Men zou zelfs kunnen geloven dat alles om ons heen is ontworpen voor dit unieke doel.

Maar wat kunnen wij doen opdat wij niet meer zo door deze stress worden getroffen? Tegenwoordig zijn er technieken die ons in staat stellen er minder last van te hebben of er vanaf te komen. Het zal niet al onze problemen oplossen, maar het helpt ons ze beter te beheersen.

Een goede combinatie van massage en shiatsu zal ons in staat stellen deze pijn diepgaand te behandelen, maar vooral een tijdje te evacueren (alles zal natuurlijk afhangen van het stressvolle leven dat u leidt).